Hirsiä vol. jotain ziljoona

Jes! Vihdoin on päästy rakentamaan taloa! Koska kaikki, mikä ei ole hirttä ei ole taloa. Meinasi unohtua koko homma lätistessä menemään kaikesta muusta. Noh. Täälä sitä ollaan Isäntä, minä, hirsikärry ja takavasemmalla keppejä ja pellavanauhaa silppuava koira. Hirsiä on kärrätty mäkeä ylös ja puntattu sokkelin päälle jo muutaman viikonlopun verran. Möllien siirtelyä ollaan harrastettu sen verran monta kertaa aikaisemmin, että alkaa menemään jo rutiinilla. Ennen operaation aloitusta Isäntä vietti muutaman viikon viilaten jotain mutterinpätkää, jotta saatiin puukairan terä sopimaan laastivatkaimeen ja tehtyä tapinreikiä hirsiin. Kyseinen vempele pitää aika vinkeää ääntä, kun isäntä poraa. Kuulostaa lähinnä ulvovalta käsilaukkukoiralta.

Meidän talo. Siis meidän talo. Kuulostipa se hyvältä, vielä kerran: Meidän talo on näköjään rakennettu kahdessa osassa. Vanha puoli, jossa lymyää puolikkaan tenniskentän kokoinen kyökki on tehty todella hyvin ja pikkutarkasti. Pikainen netti-imurointi paljasti, että salvokset sillä puolen ovat lukkonurkkatyyppiä, tuota salvosten aatelia. Ja ei voi kuin ihailla sitä taitoa millä nämä hirret on veistetty ja yhteen sovitettu.

 

20151122_120943

Keittiön kulman lukkosalvos. Tuota jaksaisi tuijotella vaikka kuinka pitkän.

 

…paitsi, jos isännältä kysytään.

Tämä oli kyllä etukäteen odotettavissa. Mies, joka tuppaa tekemään millimetrin tarkkoja tiiliseiniä on aika lähellä hysteriakohtausta, kun varastossa hieman kiertymään päässeet hirret eivät ota oikoakseen ensi yrittämällä. Heti ensimmäisessä varvissa oli sellainen sankari, joka oli jossain vaiheessa onnistunut kiertämään itseään akselinsa ympäri niin, että sarvipöllökin olisi kadehtinut. Isäntä oli lähinnä yksi pieni kävelevä kirosana. Onneksi ylöspäin mennessä hirret tuntuvat olevan yhteistyöhaluisempia ja kehikon kasaaminen sujuu nopeammin. Tällä hetkellä ollaan viidennen varvin kohdalla ja mennään hartiakorkeudella. Välillä vähän naurattaa, kun katsoo edessä kohoavaa hirsihorisonttia ja tajuaa, että näitä tässä on kaksi kakopäätä pistänyt pinoten puhtaalla lihasvoimalla. Toki apuvälineinä ovat vanha tuttu hirsikärry ja uusimpana tulokkaana hirsirulla, jonka isäntä hitsasi kasaan muutama viikko sitten. Asiaan kuuluen itse alussa naureskelin värkille ja isännän päähänpistoille ja vietin aikaani väittelemällä Isännän kanssa pulikan toimintakykyisyydestä. Noh, rulla toimii ja isäntä on maireana kuin paavi pääsiäisenä. Rulla sujautetaan hirren alle helpottamaan hirren työntämistä ulos varastokasasta. Sitten kärry alle ja pinoamispaikalle.

 

20151024_143336

Rulla työntouhussa.

 

Hirsien punttaaminen paikoileen on lopulta aika yksinkertaista. Yksi pää hirrestä hilataan kerrallaan ylös ja, kun molemmat pää on saatu ylös hirsi pyöräytetään paikoilleen. Sitten puumoukarilla taotaan hirsi sijoilleen, porataan tarvittavat tappireiät, tapit paikoleen ja nidotaan uusi pellavanauha hirren päälle ja seuraava hirsi. Tosin välillä tuntuu, että isäntä hoitaa punttaamisen ihan keskenään ja meikäläinen vaan roikkuu mukana ja fiilistelee, että onpa tämä helppoa. Nyt ollaan jo päästy ikkunoiden alareunaan asti ja homma helpottuu ainakin siltä osin, että enää ei tarvitse punnertaa 8 metrisiä pöllejä. Se on ihan tervetullutta tässä vaiheessa, kun hirsiä kurotellaan jo sinne kahden metrin korkeuteen.

 

20151122_143043

Hirsi puolimatkassa. Pientä pintaremonttia. Kuvassa näkyy myös ystävämme hirsikärry, jota Isäntä uhkasi ruveta myymään sarjatuotantona.

 

20151121_114600

Tässä seuraava vaihe toisaalta, tuosta hirsi kipataan paikoillen.

 

20151122_123107

Isäntä pilkillä.

 

20151122_130936

Isäntä kairaamassa tappireikää.

 

20151122_120833

Tappipora.

 

20151122_124639

Siinä se tappi.

 

Nitojana on muuten lapsuudenkodista tuttu fiskarsinoranssi Suur-Emännän nitoja, joka on naksuttanut menemään varmaankin 70-luvulta saakka. Varsinaista historian lehtien havinaa työmaalla siis monessakin mielessä.

 

20151122_123229

Nitoja ja pellavanauhaa. Sitä on sellainen 1,4km.

 

20151107_105554

Nitoja ja sen paras kaveri, pellavanauharulla. Nauha maistuu muuten pahalle.

 

Jos vanha siipi on hirsikäsityötä parhaimmillaan niin uusi puoli on kuin vanha kunnon Lada. Taloa on selkeästi jatkettu jossain vaiheessa kierrätystavarasta eikä turhan ryppyotsaisesti. Salvokset ovat varsin väljästi tehtyjä lohenpyrstöjä ja suora on varsin suhteellinen käsite. Ja isäntä on tietenkin onnesta soikeana.

 

20151122_120918

Uuden puolen lohenpyrstöä.

 

20151122_151757

Hirsienpystytystyökalut. Eipä tässä ole muuta vielä tarvittu.

 

20151122_124434

Isännän vasara. Kädensijassakin oikein kaiverruksia. Tuolla mäiskitään hirsiä paikoilleen. Yllättävän kevyt.

 

20151122_125540

Työnäyte. Käsittelyssä tämän hetken pistepörssin levein hirsi. Palttiarallaa 40cm.

 

Tämän viikonlopun jäljiltä on lähinnä hanuri jäässä hirsien päällä istumisesta ja koko kroppa puolukkasurvosta. Sen lisäksi, että hirsien kanssa painiskelu käy ihan omasta olympialajista lisäkertoimia tuo pelkkä oman ruhon liikuttelu temppuradalla. Mitä korkeammalle hirret nousevat sitä korkeammalle saa viskata koipeansa, jotta itsensä saa kammettua hirsiseinän päälle. Jos talon sisältä joutuu noukkimaan esimerkiksi sinne pudonnutta pellavanauharullaa tai hirsimoukarista lentänyttä nuppia, on takaisin päästäkseen kiivettävä jo kaksimetrinen seinä. Ja tätä rallia edestakaisin 9 tuntia päivässä. Varsinainen aikuisten leikkipuisto.  Lisäksi seinältä toiselle liikkuminen suoriutuu irrallisia, epäilyttävän notkolle painuvia lankkuja pitkin tai hirsien vierestä pilkistävää naurettavan kapeaa sokkelinreunaa hivuttaen. Jotta tämä onnistuu on tukea otettava hirsistä aika lailla D-kirjaimen kaltaisessa kaaressa roikkuen. Ja eteneminen tapahtuu valonnopeudella. Isäntä jo tänään manasi hämähäkkimiestä paikalle sutiessaan olematonta sokkelinlisua edestakaisin.

 

20151122_121622

Kävelylankut. On joo turvallisuusmääräyksien mukaiset.

 

20151122_121610

Puolikkaan kengän levyinen sokkelinsuiro. Varpaat kramppaavat vieläkin.

 

20151122_121617

Jos hirsiä vasten itsensä hilaaminen alkaa ottamaan päähän, niin vaihtoehtoisesti voi yrittää sulloa itsensä ryömintäaukoista lävitse.  Polviin kaivautuva sepelikerros ja turkasen matala kulkuaukko oivallinen lisä matkustusnautintoon.

 

Talon rakentaminen on kyllä eri vänkää toimintaa. Hyvä tekosyy olla koko päivä pihalla ja toimii niin ruokahalun nostatukseen kuin unettomuuden hoitoon. Suosittelen.

 

20151122_120902

Tältä näytti tämän päivän alussa.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s