Tässä pieni pikasanasto kaikille aloitteleville Raksa-Irmoille ja -Penoille. Voi sitten edes yrittää pysyä kärryillä Ammatti-Ernojen kanssa. Sanasto täydentyy sitä mukaa, kun itsekin otan jargonia haltuun. En todellakaan ota juridista vastuuta terminologian paikkaansapitävyydestä. Enkä oikeasta aakkosellisesta järjestyksestä.
Alapohja= Hifistelynimi alakerran lattiarakenteelle. Pitää sisällään rakenteet alakeran lattiasta alaspäin.
Antura= Nimensä mukaisesti tassun pohja. Eli se osa talosta joka on alimpana maan alla, jonka päälle sokkeli ja itse talo tulevat. Valetaan ainakin meillä betonista. On leveämpi kuin itse sokkeli.
Harjateräs= Ei liity hevosiin eikä hampaisiin. Kyseessä on metallitikku, jonka paksuus voi vaihdella esim 6mm-12mm. Kait. Käytetään betonivaluissa vahvistamaan rakennetta. Sopii näköjään myös grilliparilan raaka-aineeksi, jos osaa hitsata. Kepeissä on pieniä viistoja kohoumia, joista nimi harja.
Hiiappi= Juontaa juurensa sanasta Hiab, joka on nosturimerkki. Esiintyy muun muassa kuljetusslangissa: ”Hiiapilla saa nostettua kyllä kuorman perille”.
Jiiri= kaksi puun palikkaa jotka on liitetty yhteen suorakulmassa. Taulun puukehyksen liitoskohtia voisi kutsua jiireiksi. Kait. Katosta puhuttaessa kuistin ja päätalon kattojen liitoskohta.
Kattotuoli= Kaikessa loogisuudessaan sillä ei ole mitään tekemistä istumisen kanssa. Kyseessä on kehikko, joka sisältää katon kantavat rakenteet. Eli kyseessä on rakennelma, joka pitää katon pystyssä. Jos siirrätte vanhaa kehikkoa niin ihan turha luulo, että voitte käyttää myös vanhaa kattorakennelmaa. Olkoonkin, että se olisi kestänyt peräpohjolan talvia Nooan arkista lähtien.
Mittauskeskus= Joko tontin laidalle tai talon ulkoseinään tuleva tontin sähkökeskus. Asennus työminuutteihin nähden saaterin kallista.
Nuppi= Kuljetusväen nimitys kuorma-autolle ilman peräkärryä. ”Mahtuuko kuorma pelkkään nuppiin?”
Palomuuri= Kyllä pikku pupujussit, tämä oli ihan oikea kapistus ennen kuin millenniumin tietokonenörtit veivät termin vanhalta kansalta. Kyseessä on palavan materiaalin, eli tässä tapauksessa hirren ja tulisijan väliin kasattava tiiliseinä, jonka tarkoitus olisi pitää lämpö kurissa ja hirret viileinä.
Porakaivo= Kallioon porattu reikä, josta saa vettä. Jos käy hyvä säkä niin on myös juomakelpoista.
Radon= Radioaktiivinen kaasu. Tämä kaveri on aika yleinen Suomessa varsinkin etelässä harjuisilla alueilla. Syntyy maaperässä hajoamistuotteena. Häviää muutamassa päivässä, mutta on kuulema tupakoinnin jälkeen yleisin keuhkosyövän aiheuttaja. Pitää ottaa huomioon rakentamisessa, jottei sitä tule sisäilmaan. Vanhoissa rakennuksissa, joissa on tuulettuva alapohja ts. ilma kulkee talon alla, ei radon yleensä aiheuta ongelmia. Uusissa taloissa, jotka ovat ilmatiiviitä, pitää radon huomioida tekemällä esim. radonimureita sun muita ratkaisuja. Ja taas palaa rahaa. Onneksi ei ole meidän ongelma.
Rappaus= Laastia, jota on roiskittu seinään.
Sadevesijärjestelmä= Kaikki pömpelit mitkä liittyvät sadeveden keräämiseen. Ränneistä vesi menee syöksyjen kautta talon kulmilla oleviin kaivoihin ja sieltä maan alle kaivettuun putkistoon. Putkisto liittyy samaan kaivoon kuin salaoja ja tästä kaivosta lähtee yksi yhteinen putki tontin laidalle, jossa vesi johdetaan esim. avo-ojaan. Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.
Salaoja= rei’itetty putkisto, joka kulkee kehänä talon ympärilla maan sisässä. Menee vielä anturaakin alempana sen ulkopuolella. Ideana on, että putkisto imee itseensä ympäröivän maaston kosteutta ja sitten johtaa vedet esimerkiksi tontin reunalla kulkevaan ojaan. Tarkoitus on pitää talon perustukset kuivana, ettei vilustu.
Salvos= hirsipätijän ensimmäinen erikoissana. Tarkoittaa hirsitalon nurkkaa ja sitä millä tavalla hirret lätkitään päällekäin. Salvostyyppien nimet ovat mainioita, mm. lohenpyrstö ja ämmännurkka, joka on muuten pyöreä, tietenkin.
Slammaus= ruotsinkielinen sana rappaukselle. Samaa kuravelliä.
Sokkeli= myös perusmuuriksi tätä kutsuvat. Sokkeli tulee anturan päälle ja on siis muurattu kaveri. Taikka betonista valettu. On osaksi maan alla ja osaksi jää näkyviin. Sen päälle tulee itse talo.
Surrikoukku= Virkkuukoukkua muistuttava värkki, jolla pyöritetään surrilanka solmuun. Ärsyttävän hankala aluksi, koska pyörii akselinsa ympäri. Kätevä siinä vaiheessa, kun osaa käyttää vehjettä.
Surrilanka= ohut rautalankapätkä, jota käytetään sitomaan harjateräkset yhteen betonivaluja varten. Sottaa kädet ruosteen värisiksi.
Tuulettuva alapohja= Myös rossipohjaksi kutsutaan. Nimensä mukaisesti tuuli pääsee kulkemaan lattiarakenteen alla tuuletusaukkojen kautta. Ennen vanhaan tosi yleinen, estää radonin luikeroinnin sisätiloihin. Pitää myös alapohjan kuivana, ei pitäisi homehtua.
Tärytin= Ruohonleikkuria muistuttava vehje, jolla taputellaan esim. perustuksien alle jäävä kivimurskakerros tiiviiksi. Tehtävä suoritettu siinä vaiheessa, kun kone alkaa pomppia.
Varvi= Tällä kertaa ei mitään eroottista. Nimitys hirsikerrokselle. Kiinnostaisi kyllä tietää missä vaiheessa tuosta on onnistuttu vääntämään synonyymi petihommille.
Vesiosuuskunta= Jos asuu tarpeeksi hanurissa, ei kunnan vesijohtotsydeemit yletä. Silloin voi vaihtoehtona kaivosäädölle olla vesiosuuskunta, jonka omistavat sen jäsenet. Voisi sanoa, että kyseessä on pienimuotoinen osuuskunnan ylläpitämä vesilaitos. Pelkkä liittyminen maksaa pähkinöitä: mennään useasti yli kymppitonnin. Mutta sitten on kraanassa puhdasta vesijohtovettä. Ja pihalle kaivettu avaruusmoduli, eli kansankielellä kakkavesipömpeli.
Vibra= Tärisevä vehje, joka näyttää vibraattorilta. Sillä tökitään juuri valutettua betonimassaa, jotta saadaan ilmakuplat pois ja betonista lujempi. Loputtomien läppien lähde ainakin espanjalaisella työmaalla.